Sebességváltó gomb csere lépésről lépésre, helyesen

Habár a sebességváltó gomb sok autóvezető számára jelentéktelen részlet lehet, valójában nem csupán esztétikai szempontból jelentős elem. A gomb súlya és alakja nagy hatással van a sebességváltás közbeni élményre, melyet vezetés közben tapasztalunk.

Hogyan válasszunk új gombot?

A váltógomb kiválasztása egyszerű feladatnak tűnik, melyhez elsősorban az esztétikai szempontokat vesszük figyelembe a kiválasztás során. Azonban fontos más részleteket is szem előtt tartani.


  • Anyag

Ilyen szempont például a váltógomb anyaga, mely lehet bőrrel borított. Ennek ugyan kellemes a tapintása, hátránya azonban, hogy viszonylag hamar kopik. Az alumínium sebességváltó gombok tartósabbak, viszont az anyaghasználat miatt érzékenyebbek a hőmérséklet változására. Értjük ezalatt azt, hogy télen nagyon hidegek, nyáron pedig gyorsan felmelegszenek a napon. Az említetteken kívül választhatunk még akár műanyag gombokat is.


  • Súly

A váltógomb súlya különösen abban az esetben fontos, ha a váltókar mozgástartománya rövid, mint például a sportautókban. Ekkor nagyobb súlyú váltógombra lehet szükség, hiszen a váltás valamivel nehezebb, több erőre van szükség hozzá.


  • Alak

Az alak is számít, mivel ez határozza meg, hogy hogyan illeszkedik a gomb a kezünkbe. Sok minden függ itt a vezető kezének méretétől, illetve a saját személyes preferenciáiról.


  • Kompatibilitás

Mind közül a legfontosabb, hogy a váltógombnak a járművünk modelljéhez valónak kell lennie. Univerzális darab esetén speciális adapterre lehet szükség.

Mikor kell cserélni?

A sebességváltó gomb cseréjére leggyakrabban elhasználódás esetén kerül sor. Ilyen például az, ha karcos, hiányos vagy megkopott, mely a jármű belső esztétikájára rossz hatással van.

Ha eladás előtt állunk, érdemes elgondolkodnunk a váltógomb cseréjén. Természetesen a gépjármű műszaki állapotához képest ez egy jóval kisebb részlet, azonban ha jó első benyomást szeretnénk tenni a potenciális vásárlónkra, szerintünk elhagyhatatlan, kötelező lépés. Míg ezt mi magunk is elvégezhetjük minden gond nélkül, a teljes sebességváltókar cseréjéhez inkább forduljunk szakemberhez.

Hogyan zajlik a csere folyamata?

 

  1. Az óramutató járásával ellentétes irányba csavargatva a gombot, szereljük le a váltógombot. Ezt sok autóban egyszerűen, kézzel megtehetjük, néha azonban csavarhúzó használatára is szükségünk lehet, vagy egy tompa, műanyag eszközre, hogy felnyissuk a gombot.
  2. Jöhet a borítás leszerelése. A borítás alapja rögzíthető a középkonzolon, melyet fel kell nyitnunk, vagy egyes esetekben csavarhúzóval távolítjuk el a rögzítőelemeket. Ezután tisztíthatjuk, vagy cserélhetjük a leszerelt váltószoknyát.
  3. Az új vagy a használt borítást visszahúzzuk a karra, majd ugyanúgy rögzítjük, ahogy eredetileg is volt, mielőtt szétszedtük. Az összeszerelt borítást a gyári burkolattal rögzítjük.
  4. Az új gombot rácsavarjuk, rányomjuk, megfelelően rögzítjük a menetre. Amennyiben szükséges adapter használata, előbb azt helyezzük fel, majd pedig erre kerüljön fel a váltógomb.

A sebességváltó gomb cseréje tehát roppant egyszerű, s még abban az esetben sem tart túl sok ideig, amennyiben a borítást is cseréljük, tisztítjuk. Ha pedig csak a gombot cseréljük le egy újra, akkor pillanatok alatt megvagyunk vele.

Írj kommentet