Autószőnyeg

Az autószőnyeg feladata, hogy segítsen megőrizni a járműve belső épségét, tisztán tartani az utasteret, valamint mindemellett jelentős esztétikai értéket is ad és javítja, növeli a járműhasználati élményt.

Szövet-, vagy gumiszőnyeg? -merül fel a kérdés sokakban. Az, hogy melyik fajta látja el jobban a funkcióját, többnyire az időjáráshoz köthető. Télen, a hidegebb időszakban különösen nehéz a helyzet, hiszen a hó, a latyak, és a benne lévő só, egyéb makacs szennyeződések gyakran nehezen eltávolítható károkat okozhatnak a jármű belsejében. Éppen ezért érdemes beruházni a megfelelő szőnyegekre, mert a gondosan, megfelelően kiválasztott autószőnyeg garantáltan nem okoz csalódást, hisz kiválóan ellátja a feladatait.

Gumiszőnyeg

Gumi-, vagy szövetszőnyeg?

A járművezetők gyakrabban preferálják a gumiszőnyegeket, mert a köztudatban jó ideje elterjedt már, hogy egyszerűbb karbantartani, könnyen kiönthető belőle a ráömlött folyadék, illetve néhány mozdulattal eltávolítható, lemosható a felületéről a sár és kosz. Nos, ez határozottan így van.
A magasított perem hatékonyan meggátolja a sár, egyéb szennyeződések szőnyegen kívülre kerülését, óvja a jármű eredeti állapotát.
Más a helyzet azonban a szövet padlószőnyegek esetében. Ez a fajta valamivel talán mutatósabb, hisz nagyon jól passzol az eredeti kárpithoz. A hajszálszerkezet nagyon jól tartja a port, ellenben a vizet nem tartja meg, áthatol rajta, tovább tud folyni, ezáltal bosszantó foltokat, koszt eredményezve.

Ha időjáráshoz kötnénk a választást, a gumiszőnyegeket az őszi-téli, tehát nedvesebb, míg a szövetszőnyegeket a tavaszi-nyári, avagy szárazabb időszakra ajánlanánk.
A jó minőségű szőnyegek akár több szezonban is kiszolgálhatnak bennünket, ezért nem érdemes pont rajtuk spórolni.

Szövetszőnyeg

A tökéletes autószőnyeg kiválasztásakor ügyeljen a következő szempontokra:

1. Illesztés

A piacon kaphatók univerzális, vagy adott típushoz, modellhez való szőnyegek is. A tökéletesen illeszkedő autószőnyegek valamivel drágábbak lehetnek, és többnyire készletben, szettben árulják őket. Az univerzális darabok általában olcsóbbak, míg a nem univerzálisak drágábban kerülnek eladásra, azonban a magasabb ár ebben az esetben garantálja a tökéletes tapadást, illeszkedést a padlóhoz, mellyel növeli a használat biztonságát.

2. Semleges szag

Ha gumiszőnyegről van szó, a kellemetlen szag lehet az egyik legnagyobb probléma - különösen, ha a belső tér meleg. Egyesek számára ez szinte elviselhetetlen, éppen ezért minden vásárlás előtt érdemes meggyőződni arról, hogy a kiválasztott szőnyegnél nem áll-e fenn hasonló.

3. Rögzítés módja

Míg egyes autók gyári padlórögzítéssel vannak felszerelve, más gépjárművek nem rendelkeznek ilyen védelemmel. Ebben az esetben sem kell csüggednünk, hiszen akár mi magunk is orvosolhatjuk a problémát seperc alatt, a megfelelő készlet megvásárlásával.
A rögzítés lehetősége meglehetősen praktikus és hasznos, mert befolyásolja a biztonságot azáltal, hogy megakadályozza a szőnyegek elmozdulását. Segítségükkel vezetés közben nem tud a pedál alá csúszni a szőnyeg.

4. Élmagasság

Téli körülmények között a tálcás szőnyegek nagyon hatékonyak. Az élek magasságban különböznek - a piacon leggyakrabban 1 és 5 cm közöttiekkel találkozhatunk. A magasabb peremmel rendelkezők sokkal több vizet és szennyeződést tartanak vissza, míg az alacsonyabb pereműek sűrű rácsozattal rendelkeznek, amely egyben a funkcióját is betölti.

Írj kommentet