Meghibásodott az autó ablak szabályozója? - Peppi.hu

A régebbi típusú autóknál az ablakok fel és le engedése a manuális tekerési módszerrel történt, sokkalta egyszerűbb volt, illetve ritkábban szorult javításra. A kényelemnek engedve azonban betört a piacra az elektronikusan vezérelhető ablakok. Természetesen számos előnnyel rendelkezett korábbi változatával, hiszen egyszerre akár 4 ablak irányítására is képessé vált a vezető számára. Továbbá vezetés közben is irányíthatóvá váltak azok a funkciók, melyekhez korábban négy személy volt szükséges. Hátránya viszont, hogy sokkalta nehezebb a javítása.

A fő problémát az okozza, ha meghibásodik az elektronikai rendszer. Ilyen esetben nincs manuális feltekerésre lehetőség, így akár télen nagyon hidegben is leengedett ablakkal kell közlekedni, vagy ami hátrány még, hogy lopás elkerülése végett nyílt helyen nem ajánlatos az autó parkolása. A probléma első jelénél érdemes utánajárni, hogy az ablak melyik része is romolhatott el. A teljes meghibásodás előtt már felléphetnek jelek, melyek hibára utalhatnak ilyen például a fel és le húzásnál a késleltetett indulás, furcsa hangok a folyamat során stb.

Mitől romolhat el az ablakszabályozó?

Az ablakszabályozó számtalan dolog miatt elromolhat, sok esetben csak a gomb meghibásodása okozza a problémát, előfordulhat még hibás biztosíték vagy az ablakemelő motorjának meghibásodása végett. Honnét lehet tudni, hogy mi a probléma? Ezt 100%-ra csak egy szétszerelés után lehet tudni pontosan, de sokat sejtet az ablakszabályozó motor zajának hallása vagy épp nem hallása. Amikor beakad az ablak akkor érdemes a nyomógomb lenyomásánál hallgatózni, hogy hallja e a zúgó hangot, ha igen akkor valószínűleg nem a motor hibásodott meg. Ha hang nem hallatszódik, akkor akár a biztosítékkal is lehet probléma.

Természetesen érdemes felkeresni szervizeket ahol szakemberek segítenek autóján. Az ablakszabályozók ugyan cserélhetőek, de szak avatatlan kezekben csak még nagyobb kárt okozhatnak az autóban, érdemes tehát szakszervizt felkeresni.

Írj kommentet