A vezetés közbeni telefonozás veszélyei

A vezetés közbeni telefonozás veszélyei

szerkesztette Galambos Patrik

Európában a vezetés közbeni balesetek száma egyre csak növekszik, ennek egyik leggyakoribb oka a mobil használata vezetés közben. Sajnos Magyarországon is egyre aggasztóbbak ezek a statisztikák, ugyanis egy felmérés szerint tízből négyen használnak telefont vezetés közben. Az sms küldését felváltotta az élőbejelentkezések közösségi oldalakról vagy a chat használatának különböző formái. A telefonálási szokásos megmaradtok, sőt egyre gyakoribbak lettek. Miért nem szabad telefonálni vagy chatelni vezetés közben?

A válasz elég egyszerű, a vezetés közbeni tevékenységek elvonják a vezetőt az út figyeléséről, így nem csak az autós lehet veszélyben, de a forgalomban közlekedők is. Egy rövid üzenet küldése hiába kerül csak pár másodperce, az autó sebességtől függően akár több tíz métert is haladhat ugyanabban az időben. A telefonok veszélyességét a vezetésre több mint húsz éve figyelemmel követik, már 1998-ban meghozták az első törvényt a vezetés közbeni telefonálás tiltásáról. A baj akkor kezdődik, ha szükségessé válik a telefon, vezetés közben, például GPS használata.

Ha muszáj a telefonhasználata

Hosszabb vagy rövidebb utakon előszeretettel használnak az autósok GPS-t, főleg ha ismeretlen városban vagy környéken autóznak. A GPS használata akkor okozhat problémát, ha nincs megfelelő telefontartó az autóban. A kényelmes vezetéshez ugyanis szükséges egy telefontartó, hogy a vezető ne a kezében tartsa a telefont hosszú kiló métereken át. Nem csak kényelmi szempontból fontos, de funkcionalitása szerint is, hiszen a megfelelően elhelyezett készülék optimális látószögbe helyezi a telefont is. Érdemes tehát beszerezni egyet, még ha csak egy alkalomra is szeretné használni.

Magyarországon egyre több olyan ellenőrzést tart a rendőrség, ahol kifejezetten az autózás közbeni telefonálásra figyelnek. Legyen az chatelés, SMS-ezés, élő bejelentkezés vagy telefonálás. A büntetés mértéke pénzbírságban szabható meg. A megelőzés érdekében azonban érdemes már vezetés oktatása közben leszögezni mennyire veszélyes az utakon a mobil használata.

Szólj hozzá

$1 Nap
$2 Óra
$3 Perc
$4 Másodperc
{"en":"New","fr":"Nouveau"} {"en":"Best Selling","fr":"Best Selling"}