Fények a gépjárművön - Peppi.hu

A személygépjárművekben számos, külön funkciókat megvalósító világító és jelzőberendezés segítségével teremtjük meg a látás és láthatóság feltételeit.

A lámpák száma, elhelyezése, fénytani tulajdonságaik, optikai rendszereik kialakítása, és még számos egyéb jellemző együttesen járul hozzá ahhoz, hogy közúti közlekedésben biztonságosan részt tudjunk venni.

A fényszórók segítségével világíthatjuk meg a gépjármű előtti útfelületet, valamint a jelzőtáblákat, az útszegélyt, a perifériális területeken lévő tárgyakat, és az ott közlekedő vagy álló bicikliseket, gyalogosokat, illetve állatokat.

Bár a köznyelvben minden plusz lámpa ködlámpa, igazából háromféle kiegészítő fényszóró szerelhető az autókra: távfényszóró vagy más néven szúrófény, ködlámpa és keresőfényszóró. Az előbbi lényegében kiegészítő távfényszóró, rally-sok tudnának mesélni a fontosságáról. A tompított fényszóróval együtt nem, csak a távfényszórót bekapcsolva világíthat, annak a hatását fokozza.

A ködlámpa rács szerepe

A ködlámpa bekapcsolható a tompított mellett is, eredeti szerepe, hogy rossz látási viszonyok között az autó előtt laposan terített fényt szórva javítsa a vezető látótávolságát. A ködlámpákat másképp ítélik meg a magyar jogszabályok, mint az autógyártók gyakorlata: a gyárilag bekötött ködlámpa akár csak a helyzetjelzőfény mellett is használható, nálunk pedig elméletileg csak a tompítottal együtt világíthat.

A hiba nálunk van, mert erős ködben a tompított fényszóró is vakító fényfalat vetít az autó elé, azt kikapcsolva, csak a földközelben világító ködlámpát használva többet észlelhet a sofőr az előtte levő világból.

Lökhárító rács felszerelésével fokozható az autónk sportos megjelenése, tehát a rács esztétikai tuningnak tekinthető, de a lökhárító rácsok egy jelentős részének védelmi funkciója van. A lökhárító rács olyan karosszériaelem, amely nem csak javítja az autó megjelenését, de sok esetben nagyon fontos és hasznos szerepe is van.

Ilyen például, hogy abban az esetben, amikor a légbemeneti nyílások elé szerelik, védi a légszűrőt, így a jármű hűtését a sérülésektől. Ezt a speciális rácsot pár kattintással meg tudja Ön is rendelni magának a Peppi oldaláról.

Írj kommentet