Az automata sebességváltók története - Peppi.hu

Az automata sebességváltó gondolata már az 1900-as évek elején foglalkoztatta az embereket. Akkoriban a kényelmi szempontok voltak az elsődlegesek.

Voltak sikeres szerkezetek azonban a sorozatgyártáshoz nem voltak elegendőek. 1904-ben jelent meg az első automata váltó, Sturtevant-fivérek keze által.

Eredetileg két előremenet és egy hátramenet fokozattal volt ellátva. Működését tekintve, az erőforrás fordulatszáma, ha emelkedett a váltó magasabb fokozatba lépett, ha csökkent, akkor alacsonyabba. Sorozatgyártásra sajnos nem kerülhetett sor mivel az akkori gyártástechnológia ezt nem tudta lehetővé tenni még.

Jelentős eredményeket köszönhetünk magyaroknak!

Henry Ford a Sturtevant-fivérek kudarcát nem akarta elfogadni, így megbízta Galamb Józsefet, hogy tervezzen egy olyan automata váltót, amelyet gazdaságosan lehet előállítani, illetve kis mérete, könnyű kezelhetősége legyen.

A sikeresség egyik feltétele, hogy a kohászatban új eredményeket kellett elérniük. Lényegében a vanádiumot kellett ötvözni az acéllal. Már 2 ezrelék vanádium keverése az acéllal ötször jobb ellenálló képességet adott a szerkezetnek a dinamikus igénybevételekkel kapcsolatban.

Ford végül szabadalmaztatta a króm-vanádium ötvözetet. Ennek eredménye a könnyebb és tartósabb szerkezetek lettek. Galamb József által feltalált váltó valójában azonban nem volt teljesen automata, a sofőrnek kellett pedálokkal váltani.

Azonban így is jelentős előrelépés volt az autóiparban. A megoldás ismét egy magyar feltalálóé volt méghozzá Bíró Lászlóé. A golyóstoll atyja ugyanis a 30-as években vásárolt egy Bugatti sportautót.

Egy év munka után pedig szabadalmaztatta találmányát, amire felfigyelt a General Motors is. A General Motors azért vásárolta meg szabadalmát, hogy piacra tudja dobni saját félautomata váltóját. 1939-ben pedig piacra dobta a mai automata váltók ősanyját a Hydra-Matic-ot, amely már négy előre, és egy hátramenettel rendelkezett.

1956-ban jelent meg továbbfejlesztett változata a Jetaway Hydra-Matic, melyen már megjelent a P mint, parkoló fokozat is. Az automata sebességváltók sikere pedig azóta is töretlen!

Azonban legyen szó akár automata-, akár manuális sebességváltós autóról, hasznos kiegészítőket (váltógombok, váltószoknyák)  és felszereléseket találhatunk a peppi.hu webáruház oldalain.

A következő bejegyzésünkben megnézzük, hogy hogyan változott a helyzet az 1950-es éveket követően.

Írj kommentet