Dísztárcsa

A nem túl mutatós, sokszor vékony, fekete hőálló festékréteggel bevont acélfelnik segítségére szolgáló, olcsón előállítható, festett díszítő borításokat nevezzük dísztárcsának, melynek természetesen nem csupán esztétikai szerepe van, ám tény, hogy ez sajnálatos módon jelentősen háttérbe szorul a mai köztudatban.

dísztárcsa

És, hogy mi ez a bizonyos másodlagos szerep?

Az amúgy márkajellel ellátott verzióban is elérhető dísztárcsák másodlagos, még véletlenül sem elhanyagolható feladata bizony nem más, mint a sokak által nem is gondolt védelem.
Hatékony védelmet nyújtanak a kőfelverődés, piszok, nedvesség, majd az oxidáció ellen, melyek szép lassan, de biztosan tönkre teszik a védtelen keréktárcsákat és a rögzítő elemeket. Az oxidáció nem csupán esztétikai, hanem technikai problémákat is okoz a járműben (például az anyák törtnek, szorulnak).

A dísztárcsa használata fontos...

...hiszen alkalmazásukkor a só, nedvesség, kosz elsősorban a felületén csapódik le, ezáltal óvja az alatta elhelyezkedő elemeket a mechanikai hatásokkal szemben, s biztosítja számukra a hosszabb élettartamot. 
Ha nem szeretnénk a tél végével kalapáccsal leverni a felnit a korrodálódott anyák miatt, komolyan vegyük fontolóra a dísztárcsákba való beruházást. Ne féljünk, nem a világ pénzét készülünk elkölteni rájuk, mindenkinek szíve joga eldönteni, milyen árkategóriába tartozó tárcsát szeretne magáénak tudni, de azt mondjuk, nem minden esetben érdemes a legolcsóbb opciót választani, spórolás ide vagy oda. Mindenki tisztában van azzal, mennyire bosszantó belefutni egy hamar mattuló, a legkisebb hatástól is repedező, nem tökéletesen illeszkedő darabba, de a jó minőségű dísztárcsák esetében ilyentől nem kell tartanunk. A kicsit drágább termékek nem törnek vagy repedeznek, vegyszerrel tisztíthatók, és azt követően sem mattulnak, valamint rugalmasak és több ponton rögzülnek a megfelelő stabilitás érdekében.

Felhelyezés

Nagyon fontos, hogy a felszerelés minden esetben tiszta felületre történjen, a megfelelő méretben. Utóbbi megállapításához az utolsó két számjegyet figyeljük gumiabroncs méretezésénél. A szakszerű felhelyezés elengedhetetlen, hiszen a mozgó járműről elrepülő dísztárcsa kimondottan balesetveszélyes!

Kérjük, saját és mások biztonsága érdekében, járjon el körültekintően!

Írj kommentet